Joulun henki

19.12.2013

Joulu on aina ollut vuoden suosikkijuhlani. Jo lapsena. Ensin menimme aina kirkkoon. Illan hämärtyessä lähdimme hautausmaalle sytyttämään haudoille kynttilät. Muisteltuamme pois nukkuneita, menimme takaisin kotiin jouluaterialle. Herkullisen illallisen jälkeen oli lahjojen aika.  Jo silloin lapsena joulun kohokohta ei suinkaan ollut lahjat vaan ruoka. Rakastan joulupöydän antimia.

Jouluna juuri ennen halvausta, en tuntenut olevani ihan täysin kunnossa. Ajattelin, että kaikki johtuu säästä. Olin tottunut Kalifornian lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin ja yhtäkkiä olinkin kylmässä ja pimeässä masentavassa säässä. Talvet ovat yleensä mukavia, kauniita ja valoisia, koska lumi valaisee luonnon, mutta jopa jouluna oli hyvin pimeää koko päivän ja yön, koska lunta ei ollut lainkaan. Vain ärsyttävää liukasta jäätä kaikkialla. Hyvin erikoinen musta joulu. Se todella osoittautui mustaksi jouluksi monessa mielessä. Koko pyhien ajan olo tuntui siltä kuin pitäisi oksentaa, että se kuvotus loppuisi. Kaikki tiesivät kuinka paljon rakastin jouluruokaa ja yleensä syön kuin viimeistä päivää. Sinä jouluna mikään ei maistunut herkulliselta kuten ennen. Ei todellakaan huvittanut syödä. Nirsin vain vähän jotain nimeksi. En ollut puhelias itseni ja pysyin omissa oloissani. Sukulaiset varmaan ajattelivat, että olen jo muuttunut siellä salamavalojen loisteessa. Eipä osannut kukaan arvata, mitä kaikkea on vielä edessä.

Aivohalvauksen jälkeisenä jouluna menin aivan sekaisin lahjojen kanssa. Ostin niitä kuin tavarat olisivat loppumassa kaupoista. Halusin osoittaa kiitollisuuteni kaikille. Vasta silloin ymmärsin, kuinka paljon ystävät merkitsevät. En olisi tässä tänään kirjoittamassa teille ilman perhettäni ja ystäviäni. He todella auttoivat minua kestämään kaiken. Nautin suunnattoman paljon, etenkin sinä jouluna, lahjojen antamisesta muille ja nähdä se ilo ja tyytyväisyys heidän silmissä.

On tärkeää, että ymmärrämme olla kiitollisia siitä mitä meillä on. Perhe ja suku ovat tärkeitä ja sen tunnistamisen jatkaminen pitäisi jatkua sukupolvesta toiseen. Opeta myös lapsesi arvostamaan perheen ja suvun tärkeyttä.

Joulun aika on täydellinen hyväntekeväisyydelle. Lahjoita edes hieman vähäosaisille. Jos satut olemaan varakas lahjoita rahaa säätiöille ja eri ryhmille, ketkä ovat omistautuneet avustamaan apua tarvitsevia. Lahjoita kaappeihin kerääntyneet käyttämättömät tavarat. Mikäli sinun on helpompi lahjoittaa aikaasi kuin rahaa, vietä aikaa yksinäisten ihmisten kanssa. Joulu on antamisen ja kiitoksen aikaa. Joulu ei ole vain vuodenaika vaan myös mielentila. Se on jakamisen ja hyvien tekojen aikaa.  Joulu tarkoittaa sitä, että on sovussa itsensä sekä muiden kanssa.

Joulu alkaa vasta sitten, kun sen todella tuntee sydämessä. Joulun ulkoisilla esillepanoilla koristeine ja valoineen, on vain tarkoitus valmistaa tulevaan. Joulu on se hetki, kun me kaikki alamme jakaa rakkautta. Joulu on se yksi rakkauden puoli, mikä yhdistää meidät kaikki.

Myöhemmin joulusta tuli oikein kunnon tapahtuma. Minulla kävi niin paljon ystäviä kylässä, että meidän piti laittaa joulukoristeet ja aloittaa leipominen vähintään viikko ennen joulua, koska meillä ei ollut aikaa siihen myöhemmin. Ystävät tulivat nippuina. Enkä tarkoita yksi ystävä per päivä, vaan monet ihmiset samaan aikaan koko jouluviikon. Rakastin sitä!

Viime joulu oli ihana! Henningin äiti Sheila ja setä Alan tulivat Curacaolta, Karibialta ja serkut Darrick ja Evandro, ketkä asuvat Alankomaissa, olivat täällä Suomessa. Rakas ystäväni Stephanie Yhdysvalloista oli myös täällä. He olivat kaikki tulleet meidän häihin ja jäivät yli joulun. Filippiiniläiset avustaja enkelini Emily ja Cathy olivat myös paikalla (ei töissä, vaan viettämässä joulua kanssamme). Myös paras ystäväni Irina liittyi meihin hänen kumppaninsa Oton kanssa. Vanhemmat tietenkin myös, sillä juhlimme heidän kotona. Kauniisti katettua ruokapöytää, mikä oli vanhassa huoneessani, peitti pitkä, kiiltävä kultainen pöytäliina, mitä ympäröi valkoiset tuolit. Jouluinen vihreä, pöydälle valuva kukka-asetelma oli keskellä pöytää. Äidin upea antiikki astiasto, mikä otettiin esiin vain erikoistapauksissa, hehkui luun valkoisena pimeän talvipäivän alkuillassa. Valikoima suomalaisia ja Curacaon jouluruokia peitti pöydän.

Nauroimme NIIN paljon, kun jaoimme lahjat Stephanien perheen perinteen mukaan. Paketin saadessa piti sen sisältö ensin arvata esittämällä useita kysymyksiä tyyliin: ” Onko sillä jotain tekemistä ruoan laiton kanssa? ”tai” Voinko käyttää sitä ulkona? ” jne. Seuraava lahja jaettiin vasta, kun edellinen oli arvattu. Suosittelen! Ei tarvitse tuhlata rahaa lautapeleihin. Minun hauskin joulua ikinä!

Viime joulu oli ehdottomasti elämäni paras! Menin naimisiin ja aattoilta oli niin hauska! En muista milloin viimeksi olisin nauranut yhtä paljon ja minä nauran usein. Sellaisesta joulusta olen unelmoinut koko elämäni. Iso perhe ja hyvät ystävät koolla, syöden tuntikausia ja jutellen iloisesti. Mitäpä muuta siihen täydelliseen jouluun muuta tarvitseekaan kuin lähimmät rakkaat ja herkullisen ruuan.

Muista kuitenkin pitää odotuksesi realistisena, että voit oikeasti nauttia joulun vietosta ihan omana itsenäsi. Anna myös muille tilaa olla oma persoona. Jotkut pitävät yllä esitystä sukulaisten ja ystävien paikalla ollessa, mutta on huomattavasti tärkeämpää olla vain sitä mitä on, eikä sitä mitä muut olettavat sinun olevan.

Rakastan tätä joulun odotusta ja joulun aikaa niin monista eri syistä. Monet ihmiset tulevat käymään läheltä ja kaukaa. Joulun ihanat tuoksut kaikesta leipomisesta ja ruoanlaitosta. Tietenkin kaikki ne herkulliset maut. Jakamisen ilo. Ennen kaikkea koska, se antaa syyn saada kaikki minun rakkaat saman katon alle.

Joka joulu äidillä ja minulla on pieni yksityisen vitsi. Se on yksi joulun stressitekijöistä, mitä emme yksinkertaisesti voi ymmärtää. Miksi ihmeessä pitäisi stressata, että joka kaappi tulee siivotuksi jouluksi!? Ellet meinaa viettää joulua siellä kaapissa tai esitellä niitä vieraille, niin kannattaisi vähän miettiä joulun hoidettavien asioiden tärkeysjärjestystä.

Olisi hyvä idea, että ihmiset tuntisivat joulumielen useammin. Kuten minä tahansa viikonloppuna, kun ei ole mitään tekemistä tai kun olet yksinäinen. Ole kuin olisi joulu ja mene tervehtimään perhettä tai ystäviä ja pitäkää yhdessä hauskaa. Täällä van der Hoevenilla on aina ”joulu”, joten tänne ovat kaikki tervetulleita. Muistakaa vaan tuoda jotain hyvää naposteltavaa mukananne.

Hyvin tärkeää on, että kaikki vanhat riidat sovitaan ennen vuodenvaihetta! Aloita seuraava vuosi puhtaalta pöydältä. Anna anteeksi ja unohda vanhat. Mikään ei kuluta enemmän paljon tarvittua “levytilaa” päästä kuin turhanpäiväiset riidat. Kuten kirjoitin kolmannessa blogissani, että kommunikoikaa ihmiset. Mikään ei harmita enemmän kuin vuodet, mitkä menetitte riidan takia, minkä myöhemmin sovitte helposti. Aloita uusi vuosi mahdollisimman pienellä painolastilla.

Kati

 

Kommentit (9)

 1. Svetlana 20.12.2013 08:39

  Ihana kirjoitus, Kati, taas kerran! Niin paljon hyviä asioita. Ja tämä “Miksi ihmeessä pitäisi stressata, että joka kaappi tulee siivotuksi jouluksi!? Ellet meinaa viettää joulua siellä kaapissa….” – ahahaha, mä nauroin ääneen 🙂
  Kiitos!!
  Oikein mukavaa ja hauskaa jouluaikaa teille tänäkin vuonna!

 2. Sanna 20.12.2013 10:24

  Viisaita sanoja, taas, Kati! Ja kiitos hauskasta lahjanavausvinkistä, taidamme soveltaa sitä omassa sukujoulussamme tänä vuonna.

 3. Marjatta Lepistö 20.12.2013 19:04

  Kiitos kirjoituksesta, tervetuloa jälleen tänne kotiin joulunviettoon. Tosin nyt olemme todella
  pikkuporukalla verrattuna viime vuoteen, mutta syödään niidenkin edestä. Mites olis alkupaloiksi
  pikkuvuoka imellettyä perunalaatikkoo suoraan vuokasta:) niinkuin yks joulu!

 4. eeva-leena jokiniemi 20.12.2013 19:58

  Hei Kati
  Ehdin vasta nyt lukemaan sun blogin, kun aamulla lähdin suoraan töihin ilman aamukahvejakaan. Ihana kirjoitus ja niin totta. Ihanaa joulunaikaa teidän koko perheelle.

 5. Karoliina 22.12.2013 22:57

  Kati, olet upea inspiroiva nainen! Kiitos näistä ihanista teksteistä, niistä saa niin paljon ajateltavaa ja positiivisuutta omaankin elämään! Ihanaa joulua teidän perheelle!

 6. ei väliä 25.12.2013 13:11

  toivottavasti turkiksesi eivät ole aitoja. miten yksin turhamaisuuden vuoksi ikänsä kärsinyt ja turhuuden alttarille tapettu luontokappale “somisteena” voi olla kenestäkään tyylikäs tai kaunis? luulisi jokaisen kärsineen sen verran että tietää olla sellaista tukematta. yök. eikä mikään ole niin syvältä kuin nuoria anorektisoiva muotiteollisuus. niin kuin muuan muotimoguli sanoi:”me omistamme heidät (nuoret)”. ja saasteet mitä huvin ja nautinnon vuoksi syydämme ilmakehään.. sanalla sanoen: tämä kaikki pinnallinen p***a on niin sairasta kuin olla ja voi. onneksi terveitäkin ihmisiä on. terveydellä ei ole mitään tekemistä fyysisen kunnon kanssa.

 7. north face diad 29.12.2013 18:13

  Your mode of telling eveгything in this paragraph is really nice, aall
  be able to without difficulty understand it, Thаnks a lot.

 8. Merissa 03.01.2014 13:23

  Hi, I bеlieve your site may be having browser compatibility
  problems. Whenever I take а look at yοur web site in Safari,
  it lоoks fine howеver, when opening in IE, it haѕ some overlapping issues.

  I just wanted to give yyou a quick heads up! Aside from that, excellent site!

 9. parajumpers light long bear 06.01.2014 02:12

  I drop a leave a response each time I especially enjoy a article or a site or I have something to valuable to contribute to the conversation.
  usually it is a result of the fire communicated in
  the post I read. And after this are 14.

  The spirit of Christmas | Kati van der Hoeven.
  I was actually loved enough
  to post a comment 🙂 I do have a couple of questions for
  you if you tend not to mind.

  Is it simply me or do a few of the comments look like they are coming from brain
  death people? And, if you are writing at other online
  special sites, I’d like to keep us with you.
  Could you list all of your
  public pages like your Linkedin
  rssfile, facebook page or twitter feed?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

 •  

  tiny 30 IMG_7013 image20 IMG_0003