SISU sta (Minun määritelmä)

26.02.2015

Kirjani julkaistiin vuonna 2006, jolloin aloin saada kirjeitä ihmisiltä, ketkä olivat lukeneet kirjani, joka ainoa ihmetellen kuinka vahva olin henkisesti. Kuinka pystyin jatkamaan elämää tapahtuneesta huolimatta. Ennen sitä en ollut ajatellut koko asiaa; henkistä vahvuutta, sitkeyttä, sietokykyä, sisukkuutta… Tiesin kyllä olevani jotenkin vahva, mutta en millään erikoisella tavalla, koska en todellakaan ollut tuntenut itseäni aiemmin vahvaksi.

Kommentit saivat minut ajattelemaan ja kysymään itseltäni: ”miten oikein tein sen!? Miten pystyin vaan jatkamaan eteenpäin, niin rankassa tilanteessa?”.

En voi unohtaa lausetta, mitä minulle sanottiin halvauksen jälkeen. ”Se, että olisit tulevaisuudessa enemmän kuin vihannes, on hyvin pieni”. Sitten sainkin huomata, että minussa oli jonkinlainen poikkeuksellisen voimakas henkinen vahvuus. Ennen, kuin on siinä tilanteessa, että ei ole edes muita vaihtoehtoja kuin selviytyä, sen vahvuuden olemassaolon vasta huomaa.

Oli hetkiä, jolloin tarvittiin paljon päättäväisyyttä, sitkeyttä, sietokykyä, sisua jne. Oli jopa hetkiä, jolloin sokea optimismi tai tyhmää positiivisuutta vaadittiin. Ennen tätä kaikkea oli hetki, kun ajattelin, että miksi en voi vain kuolla.

Heti halvauksen jälkeen tuntui kuin olisin leijunut voimattomana avaruudessa. Tietoinen mieli luopuneena elämästä, mutta alitajuntani ei. Se oli sitä Sisua. Käydessäni läpi masennusvaihetta, minun tietoinen mieleni sanoi, että enää ei ole mitään syytä elää. Olisin voinut kuihtua pois kuin kukkanen, mutta alitajuntani ei vaan antanut periksi. Se oli Sisua.

Sanontaan; “Jos pysyt paikoillaan liikut taaksepäin”. Voi olla ihan totta liike-elämässä, mutta fysiikassa ei. Ollessasi paikoillaan menet silti eteenpäin. Ihan yksinkertaista fysiikkaa; aika menee eteenpäin, joten joka kerran, kun vedät henkeä, menet eteenpäin.

Sisu vallitsee kaikkialla. Se voidaan määritellä hengellisesti sekä tieteellisesti.

Sisu on ihmisen koko sielu. Se valo, mikä erkanee kropasta, kun ruumis on täyttänyt tehtävänsä tällä pallolla. Se on ihmisen henki, mikä määrittelee kaiken logiikan, rikkoo sääntöjä ja esteitä. Se on ihmisen henki, joka vie meidät yli näköpiirin, mitä emme näe.

Sisu on yksittäinen solu, mikä voi selviytyä ja menestyä kovimmissa olosuhteissa. Se on elämän alku itse; Sisu on evoluutio.

Katastrofin tapahtuessa ja jos kaikki elämä häviäisi maapallolta, tuhannen vuoden kuluttua maapallo olisi jälleen täynnä elämää, koska Sisu aina selviää.

Sisu on meissä kaikissa. Sisu ei ole energianlähde, eikä se tarvitse sellaista. Sisu on energiaa itse. Sisu on elämä.

Mielestäni Sisu on kuin tietyt vaistot. Ihmiset menettivät sen, kun aivot kasvoivat. Se ei tarkoita, että se ei olisi siellä. Voimme käyttää sitä, kun sitä tarvitsemme.

Sisu on aina olemassa; et näe sitä, koska se on valo alitajunnan silmissä. Se pitää sinut hengissä kunnes olet valmis toipumaan ja elämään.

Sisu on se suomalainen ylpeys, mikä estää hellittämästä ja kieltäytyy antamasta periksi. Sisu on sisäinen joustava voimavaramme, mikä pystyy mukautumaan uuteen ja silti edistymään, kun kaikki on vastaan. Sisu tekee tavallisesta ihmisestä erikoislaatuisen.”

Kati

Kommentit (10)

 1. Merja Saalasti 27.02.2015 13:28

  Sinä olet erikoislaatuinen, Kati!

 2. robinson 01.03.2015 00:24

  Tänään morjestin sinua Korjaamolla.

  Kiitos blogistasi ja ajatuksistasi, jakamistasi kokemuksista. Monesti blogisi herättää pohdintaa oman elämäni osalta samoin ja sivuavin teemoin.

  Kiitos vielä!

 3. Jarmo Oravainen 02.03.2015 21:26

  Aivan ihana nainen olet!

 4. Pekka Mustonen 02.03.2015 22:43

  Tässä esimerkki sanasta sisu, ilmeisesti jo lähes kadonnut sana suomalaisille, otetaan oppia huomiseksi

 5. Tuuli Saarinen 02.03.2015 23:15

  Oletpa todella upea nainen joka mielessa! Nostan olematonta hattuani ja kumarran ja niiaan syvaan. Olet meidan naisten kruunaamaton kuningatar!
  Kaikkea hyvaa ja valoa elamaasi!

 6. Minna 03.03.2015 02:01

  Kiitos, tarvitsin herätyksen jotta tunnistan taas sisuni ja sinun kirjoitus antoi sen herätyksen minulle. 🙂

 7. Tuula Rotkirch 03.03.2015 02:08

  Kati, sinä ja perheesi olette olleet esikuvamme ihan alusta asti oman perheemme tragediassa. Luin kirjaasi, ja itkin, mutta samalla sain voimaa ja sisua auttaa tytärtäni selviytymään vaikeista autokolarissa saaduista vammoista. Kiitos!

 8. pirjp nieminen 03.03.2015 04:39

  Hei Kati!
  Aivan upea juttu löytää sun plogisi Iltalehden kautta! Kiitos sinulle kaikesta mitä olet kertonut. Itselläni on todella vaikeeta elämässä mutta sinä oikeesti annat voimaa kertomalla, miten olet selvinnyt. Olen itse hoitoalalla ja plogisi kautta myös muistutat potilaan kohtaamisesta.
  Laitoin sivusi suosikkeihin ja joka päivä varmaan luen, mitä kirjoitat. Jaksamista sinulle jokaiseen päivään. Olet upea nainen! Aina vain ihmettelen, miten joku voi nousta ja muuttaa oman tilanteensa voimaksi toiselle. Jaksathan kirjoittaa edelleen!

 9. Hellä 03.03.2015 11:58

  Ihana rohkea nainen iloinen, kaiken kokemasi jälkeen!

 10. Satu 03.03.2015 16:09

  Kati
  Katsoin astrologista syntymäkarttaasi, siinä oli kirjoitettuna SISU!!!! Harvalla ihmisellä on niin vahvaa sisua, kuin sinulla.

  Ilman sisua, olisit voinut lähteä on the earthista, mutta halu elää on niin voimakas, että teet vaikka mitä, saavuttaaksesi tavoitteesi.

  Tsemppiä a lot Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

 •  

  tiny 30 IMG_7013 image20 IMG_0003