Lähimmäistuki

22.11.2018

Tämä blogi on omistettu parhaalle ystävälleni Irinalle. Saatuani aivohalvauksen ja sairastuttuani Locked in-oireyhtymään, Irina muutti takaisin kotikaupunkiinsa Mikkeliin Ruotsista, ollakseen lähellä minua. Hän tuli käymään ihan joka päivä. Irina oli paikalla vaikeimpina päivinäkin ja auttoi minut pois masennuksesta. Irina tietää, mitä oikein tarkoittaa olla ystävä. Hän on minun lähimmäistuki perheeni lisäksi.

Me laiminlyömme ihmiskuntaamme.

Organisaatiot ja yritykset, jotka ohjaavat yhteiskunnallisia ja kulttuurisia laitoksia, ovat ihmisten tekemiä. Menetelmiä ja sääntöjä tehdessä harvoin mietitään asioiden inhimillistä puolta.

Lähes kaikki johtajamme kuten poliitikot, pääjohtajat ja muut päälliköt keskittyvät vain taloudelliseen, tieteelliseen, tekniseen ja muihin käytännöllisiin asioihin. Inhimillisyys jää kuitenkin valitettavasti hyvin vähälle huomiolle.

Olen huomannut tämän myös hoitopuolella. Lastenhoitajat, sosiaalityöntekijät, sairaanhoitajat ja lääkärit keskittyvät pääasiassa tieteellisen protokollan seuraamiseen. He ovat ammattimaisesti sitoutumattomia tehden sitä, mitä heille opetettiin ja he ovat hyviä siinä, mitä tekevät. He näkevät vain potilaan, ei henkilöä. Se saa kyllä monesti ajattelemaa, että ovatko he ihmisiä vai robotteja.

Olisi hyvä olla olemassa henkilö, kuka vastaisi potilaan auttamisesta emotionaalisellakin tasolla. Henkilö, kuka ei pelkää liiallista kiintymistä tai keskity vain täyttämään kaavakkeita, vaan joku joka auttaa sisäisen paranemisen kanssa.
Eräänlainen vertaistuki.

Kehittyykö ihmiskunta jos siinä samalla unohdamme inhimillisyyden. Mitä mieltä on olla elossa, jos ei voi olla ihminen. Voit hengittää, mutta et jakaa tunteita muiden kanssa. Katsot vain uutisia ja puhut säästä. Onko sitä silloin muka todella elossa?

Seuraten sokeasti vain muita, antaa yhteen kuuluvuuden tunteen ja ehkä jopa väärän kuvan turvallisuudesta. Nuoret ovat erittäin haavoittuvia tämän ilmiön suhteen, varsinkin jos heillä ei ole elämässään ketään, kenen kanssa he voivat myös puhua. Joku, jonka kanssa jakaa asioita.

Tämä inhimillinen vertaistukikaveri voi auttaa jotakuta tällaista henkilöä nauttimaan jälleen elämästään ja ehkä jopa enemmän. Elämään tarkoituksellista elämää. Tosiasia on, että yhteiskunnassamme on edelleen suuri aukko, mikä on täytettävä, eikä sitä voi täyttää teknologialla. Se on jotain, minkä vain toinen ihminen voi täyttää.

Tosiasia on, että myös täysin aikuisilla statuksen omaavilla ihmisillä olisi monesti käyttöä tällaiselle vertaistuelle. Joku, joka muistuttaa meitä elämän kauneudesta, mikä ympäröi meitä. Kääntää kasvomme elämän kauneuteen, kun emme näe kuin sen digitaalisen ruudun.

Meillä ihmisillä on nykyisin uusi, vähemmän suositeltava villitys. Meillä on pakkomielle ikuistaa hetkiä kuviin. Unohdamme, että hetket koetaan, eikä niitä tunteita ole mahdollista säästää puhelimeen. Tunteita voi säilyttää vain omassa sydämessä, ja ainoa tapa säilöä ne sinne, on elämällä ja kokemalla joka ainoa hetki, eikä sitä voi tehdä tuijottamalla puhelimen näyttöä.

Olin mallina eräässä hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä, missä oli myös ihan terveitä malleja. Takahuoneessa eräs pyörätuolimalleista kysyi, miten meidän pitäisi olla lavalla.

Henning, kuka oli seurannut juuri harjoitelleita terveitä malleja, kertoi, kuinka he näyttivät kylmiltä ja tylsistyneiltä. Hän kehoittikin meitä vain olemaan omia itseämme ja hymyilemään. Näyttämään tunteita, tuoden niin inhimillisyyttä muotinäytökseen. Ensimmäisessä sisääntulossa unohdin, mitä Henning oli neuvonut. Toivon, etten olisi. Onneksi pystyin vielä korjaamaan tilanteen myöhemmin. Kaikki oli hienoa ja hyvin järjestettyä ja suunniteltu kauniisti, mutta inhimillistä kauneutta oli valitettavasti liian vähän, mikä oli sääli.

Arvosta jokaista hetkeä elämässäsi. Älä menetä niitä hetkiä huolehtien siitä, että saat tilanteesta kuvan (olen välillä tähän käytökseen ihan yhtä syyllinen). Arvosta ja kunnioita muita ihmisiä, eläimiä ja kasveja, aikaa, paikkoja ja tunteita. Älä anna puhelimesi varastaa niitä sinulta.

Halutessasi todella muuttaa asioita parempaan, paranna elämän laatuja. Muuta maailmaa.  Tee tästä maapallosta erityisempi paikka, kuin mitä se on nyt. Luo parempi tulevaisuus kaikille. Ole inhimillinen vertaistukikaveri lähimmäisellesi ja me voimme yhdessä aloittaa pelastamaan tätä ihmiskuntaa yksi sielu kerrallaan.

Kati

Kommentit (2)

  1. Pihla 23.11.2018 17:28

    ❤️

  2. Sophie 26.01.2019 03:34

    You spoke what I feel in my heart. I’m trying to live my life to the fullest. It’s challenging at times but we all make choices, hopefully to benefit oneself as well as others including animals & plants. Thank you Kati from the bottom of my heart. You seldom write yet each post is so heartfelt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

  •  

    22b image18 image17 image2