Katin halvausblogi (5)

29.08.2017

Locked-In -oireyhtymä; aivohalvaukseni jälkipeli

Ensimmäinen terapeutti, kuka esittäytyi minulle, oli puheterapeutti. Kommunikointi tulee olemaan keskeisessä asemassa kuntoutuksessani, joten hän on ylimpänä arvojärjestyksessä.
Puheterapeutti toi hieman erilaisen levyn, jossa oli kirjaimia. Se oli isompi, ja kirjaimet oli sijoitettu tavalla, joka helpotti käyttöä.

Fysioterapeutit huomasivat, että voin jossakin määrin liikuttaa jalkojani, nostaa hartioitani, liikuttaa niskaani sekä leukaani hieman.

Harjoitellessani jalkojen liikuttamista, he huomasivat, että pystyin tekemään pieniä potkuja, joten aloimme harjoittelemaan niitä. He veivät minut uima-altaaseen, ja siellä pystyin kävelemään varpaillani, ja pystyin uimaan selällään.

Harjoittelimme myös olkapääliikettä, vaikka se ei johtanut mihinkään tärkeään toimintaan, mutta se oli silti hyödyllinen silloin, kun kyynärpääni liukui pyörätuolin käsinojalta. Pystyn nostamaan sen takaisin ylös ja palauttaa ruumiini hyvään asentoon.

Aloitimme vahvistamaan kaulalihaksia ja pian pystyinkin hallitsemaan niitä. Ensimmäinen ajatus oli, että voisin ajaa sähköpyörätuolia käyttämällä kaulan liikkeitä.

Ohjaus oli kiinnitetty leukaan ja niin sitä taas mentiin. Vasen, oikea, eteenpäin, pysähdys. Teoriassa se tuntui hyvältä idealta. Asia olikin toinen, kun tuli käytännön aika. Pyörätuolin ohjaus ei ollut niin hyvä kuin sen pitäisi olla. Etenkin kun sen piti pysähtyä. Mennessäni vilkkaalle ajotielle ajaen autoja kohti, päätimme, että tämä ei ollut hyvä idea

Kaulanliikkeet olivat edelleen erittäin hyödyllisiä. Niiden ansiosta pystyin liikuttamaan kaulaani, mikä tarkoitti, että voisin käyttää tietokonetta ja tietokoneella pystyin muodostamaan yhteyden maailmaan ilman avustajaa; pystyin olemaan oma itseni. Tietokoneella ja Internetissä voin olla se sama vanha Kati, ja se todellakin teki eron.

Katin puheen 3

Kommentit (1)

 1. Marie koehler 30.08.2017 17:16

  I so admire you
  When I feel down I think about what you are going through and my life is not that bad right now
  I am on a cruise right now and we are in Helsinki we will go back to Amsterdam in a week have. It left the house in three years
  Cheers to you my hero and to your husband also

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

 •  

  18493219_10203325230286776_542040191_o IMG_7449 img_0143 image21