108. Mielenruokaa 1

28.04.2016

Kaikki eivät ehkä ymmärrä miten ihan kaikki muuttuu, kun jotain traagista tapahtuu (onnettomuus, vakava sairaus… Minun tapauksessa aivohalvaus). Ei vain se ilmeinen, mutta myös kaikki ne pikku jutut, mitä ei tule edes ajatelleeksi. Pienin asia voi muuttaa koko skenaarion aivan päälaelleen.

Elämäni on ihan samanlaista kuin muidenkin. Se, miten elämäni on erilaista, johtuu siitä kuinka suhtaudun ja toimin joidenkin asioiden suhteen.  Mikä näyttää olevan tärkeää useimmille, on täysin merkityksetöntä minulle ja päinvastoin.

Meillä kaikilla on erilaiset elämät ja eri tavat elää. Ei tarvitse olla halvaantunut elääkseen elämänsä eri tavalla kuin se naapuri tai sisarus. Voit tehdä ihan mitä haluat ja ne, ketkä haluavat voivat liittyä seuraasi ja ne, ketkä eivät pidä tekemisistäsi ei tarvitse osallistua. Erittäin yksinkertaista.

Asia, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia; terve henkilö, kellä on paljon kokemusta tietystä asiasta tai tilanteesta päättää toisen henkilön puolesta, mikä on parasta.

Ihmiset yrittävät tietenkin auttaa parhaan kykynsä mukaan. He tutkivat tilannetta hyvin ja todella ymmärtävät sen päälle. Sen ymmärtäminen ei ole kuitenkaan sama asia, kuin sen kanssa eläminen.

Tilanteen dynamiikan muuttuessa myös muuttujat muuttuvat. Mieli kehittyy eri tavalla ja niin myös henki/sielu. Uudet visiot ja ideat syntyvät. Vammainen älykkyys kehittyy.

Ei vain niillä, ketkä ovat itse siinä vaikeassa tilanteessa, mutta myös heidän läheisillä.

Tärkeimmät asiat tulevat ensin, ja ykkönen listalla on kommunikaatio. Ymmärretyksi tuleminen olisi rajallista emmekä pääsisi pitkälle, jos emme pysty kommunikoimaan. Itse asiassa, viestinnän puute tekee täysin terveistä ihmisistä enemmän vammaisia kuin henkilön, kellä sattuu olemaan se fyysinen vamma, mutta kuka pystyy edelleen kommunikoimaan.

Olen elävä todiste siitä, että kommunikaatio muuttaa kaiken. Yksi asia, mikä tekee elämästäni vielä elämisen arvoista on se, että voin edelleen kertoa, mitä mielessäni oikein liikkuu, vaikka se ei tapahdukkaan puhuen, ja jakaa tunteitani.

Ajatteleppas tätä; halvaantunut kaulasta alaspäin enkä edes pystynyt puhumaan. Halusin vain kuolla. Nyt kaksikymmentäyksi vuotta myöhemmin en pysty edelleenkään liikkumaan. Pystyn kuitenkin puhumaan silmilläni. Nautin elämästäni, ja haluan elää, elää, elää.

Tärkein asia oli se, että opin ja halusin opetella uuden tavan kommunikoida. Niitäkin ihmisiä on, ketkä valitsevat elämän ilman minkäänlaista kommunikointia. Elämäni olisi nykyisin hyvin erilainen, jos en pystyisi pitämään yhteyttä ihmisten kanssa ja olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Heti aivohalvauksen jälkeen, kun kaikki lihakset menivät tunnottomiksi enkä voinut enää puhua, ainoa tapa kommunikoida oli räpäyttämällä silmiä kerran “kyllä” tai kahdesti “ei” kysymyksiin. Kuvittele pelaavasi arvauskilpailua koko päivä. Melko turhauttavaa! Se ei ollut mitään vuorovaikutuksessa olemista. Paremmin sitä tilannetta kuvaisi kuollut kala, mikä vain menee virran mukana.

Siis jopa halvaantunut kala voi uida vastavirtaan ja löytää tiensä, jos hän voi kommunikoida. En tunne Stephen Hawking’a henkilökohtaisesti. Olen kuitenkin varma, että hän olisi samaa mieltä kanssani. Henkilön pystyessä olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa riippumatta hänen olosuhteistaan, hän voi vaikuttaa ja edistää omaa sekä muiden elämänlaatua.

Kati

Kommentit (2)

  1. Tarja 29.04.2016 09:30

    Kiitos Kati ajatuksia herättävästä tekstistäsi jälleen.Onneksi voit kommunikoida näin ja tuoda julki mitä mietteitä mielessäsi liikkuu.Sinulla on loistava asenne.Tekstisi antavat motivaatiota elämääni ja asettavat omat huolet ja murheet oikeisiin mittasuhteisiin.Nautinnollista iloista vappua sinulle!

  2. Marjo Ruskela 20.05.2016 15:39

    Moi Kati! Kun luin kirjoituksen, mieleeni heräsi monia ajatuksia puheesta, puhumisesta. Kuinka tärkeää onkaan tuo oman äänen esille saaminen. Itse erittäin puheliaana henkilönä, en voisi myöskään kuvitella elämää ilman kommunikaatiota. Elämän perusjuttuja on jakaminen. Edes elokuvaa ei ole mukavaa katsella yksin, jos ei voi jakaa tunteitaan muiden kanssa. Olen todella tyytyväinen,että sinä olet löytänyt tavan kommunikoida, sillä ilman sitä monien ihmisten elämä jäisi ilman sinun vaikutusta, ja omasi olisi kalamaista kuten sanoit. Olet ihana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

  •  

    12 18 befunky_img_2139-jpg image2