”Kati Lepistö… Ystäväni Suomesta”

31.10.2013

Kun ihminen kuulee sanan sankari tai sankaritar, he yleensä ajattelevat ensimmäisenä ihmistä, kuka pelastaa muita ja puolustaa muiden kunniaa. Sen määritelmä sanakirjassa on: “mies tai nainen, ketä ihannoidaan heidän rohkeudestaan​​, erinomaisista ​​saavutuksistaan tai jaloista ominaisuuksistaan “. Paras ystäväni Kati on sankarini. En ole tavannut ketään, kenellä olisi edes hitunen Katin rohkeudesta. Hänen saavutuksensa on se, että hän on elossa jokapäiväisestä taistelusta huolimatta, eläen nauruntäyteistä elämää. Katilla on edelleen uskomaton huumorintaju ja hän on hyvin myötätuntoinen muita kohtaan.

Haluan viedä sinut pienelle mielikuvitusmatkalle. Lue tämä seuraava kappale ja yritä sitten tehdä seuraavat asiat ennen kuin jatkat. Ole hyvä ja koita edes.

Istuudu tai käy maaten mukavalle alustalle. Sulje silmäsi minuutiksi. Kuuntele hengitystäsi ja keskity siihen, kuin meinaisit alkaa meditoimaan. Kuule hengitys syvänä ja äänekkäänä pään sisällä. Olet kuussa harmaa pöly jaloissasi. Hiljaisuus kietoutuu ympärillesi, kun kylmyys syleilee sinua. Kaikki paikat alkavat särkeä. Jäykistyt kylmästä, etkä voi enää liikkua. Olet loukussa omassa kehossasi sysimustan taivaan alla, aivan yksin kuussa. Yrität huutaa, mutta ääntäkään ei tule ulos.  Kukaan ei ymmärrä sinua eikä sisäistä tuskaasi. Loukussa.

Nyt sinä ja minä voimme avata silmämme ja nousta makuulta ylös tai missä sitten olimmekaan ja jatkaa päiväämme jättäen tämän kuvitteellisen painajaisen taaksemme.  Sankarini ja ystäväni Kati ei voi, koska Katilla on Locked – in syndrooma. Locked in-syndrooma on oireyhtymä, jossa potilas on tietoinen ympärillä olevasta maailmasta, mutta ei voi liikkua eikä kommunikoida puhumalla, koska lähes kaikki vapaaehtoiset lihakset ovat halvaantuneet paitsi silmät. Kun oma elämäni tuntuu välillä vaikealta, ajattelen millaista Katilla on.  Kun kuvittelen hänen maailmaansa, se ​​saa minut haukkomaan henkeä. Se saa minut unohtamaan omat pikku ongelmani. Kati ei vain kuvittele kuten me aiemmin, vaan on loukussa oikeassa helvetissä. Jäljellä koko hänen älynsä ja mielikuvitus ​​( Kati puhui 5 kieltä sujuvasti ), mutta ei keinoa kommunikoida suullisesti.  Loukussa kehossa, joka ei ole enää valmis yhteistyöhön. Kati ei voi kietoa enää käsiään hänen rakkaansa ympärille eikä halata ystäviä.

Monet luulevat, että Kati ei tunne mitään.  Päinvastoin. Hänen tilansa takia Katin KAIKKI aistit ovat herkistyneet. Hän kertoi minulle kerran: “Pahinta kesässä ovat itikat, kun minun täytyy vaan katsoa, kun hyttyset purevat minua, enkä voi tehdä yhtään mitään asian hyväksi. Yritä siinä sitten selittää tavaamalla kirjain kirjaimelta, että raavi sieltä pään takaa, oikealta puolelta, hieman alempaa ja vasemmalta! ”. Ennen kuin hän on saanut tavattua kaiken tuon hänen silmäkielellään, 3-6 hyttystä ovat jo ehtineet imeä hänet kuiviin sillä aikaa, ja pudonneet lattialle verta pullollaan sulattelemaan.

Jotkut ihmiset tarvitsevat tuntea olonsa turraksi, joten he kääntyvät huumeiden ja alkoholin puoleen, jotta heidän ei tarvitsisi kohdata todellisuutta. Ystävälläni Katilla ei ole minkäänlaista kosketusta minkäänlaisiin päihteisiin, mutta silti hän oli heti halvaantumisen jälkeen valmis pitämään pään ylväästi pystyssä ja katsomaan elämää silmästä silmään. Päivät, milloin joka paikkaa särkee ja kolottaa aamusta iltaan, eivät ole vieraita Katille.  Silti hän ei käytä minkäänlaisia lääkkeitä, vaikka siihen olisi erittäin hyvä syy. Etenkin kylminä talvipäivinä hän on hyvin jäykkä ja tuntee olonsa epämukavaksi. Halvaantumisesta huolimatta Kati pystyy edelleen tuntemaan ja on erittäin tietoinen kaikesta, mitä tapahtuukin hänen ympärillä, eikä silti ikinä valita. Hän ei suinkaan syntynyt halvaantuneena, vaan sai sairauskohtauksen 20-vuotiaana, mikä lukitsi hänet oman kehon sisään. Toiset pitäisivät sitä kuolemantuomiona, mutta ei Kati.

Unelmani on herätä omasta painajaisestani ja nähdä hänet keittiössäni tekemässä minulle aamiaista (hän on loistava kokki).  Kati ei kuitenkaan voi vaan nousta takaisin jaloilleen. Hän on ollut sidottu pyörätuoliin jo kahdeksantoista vuotta. Ihmisille, keillä on Locked in-syndrooma, harvoin palautuu mitään merkittävää motoriikkaa.  Neljän ensimmäisen kuukauden kuluessa 90 % heistä kuolee. He kirjaimellisesti menettävät elämänhalunsa. Vai onko Kati se ihmetapaus, kuka yksi päivä nousee jaloilleen ja todistaa elämän olleen taas väärässä? Haluaisin ajatella niin. Niin monia lääketieteen ihmeitä on tapahtunut tätä ennenkin, että kuka tietää.

Tapasin Katin Milanossa Italiassa, kun olimme molemmat kahdeksantoista vuotiaita. Meissä oli paljon samoja piirteitä ja pian olimme kuin paita ja peppu. Meistä tuli välittömästi yhtä läheiset kuin siskoista. Kun emme olleet yhdessä, kirjeet ja faksit lentelivät maasta toiseen ennen sähköpostin ihmeellistä maailmaa. Hän myös pelasti minut nälkäkuolemalta. Söin vain leipätikkuja ja join dieetti kokista, koska en osannut lukea tai puhua italiaa, enkä uskaltanut lähteä kulmakauppaa pidemmälle. Muistan hänen sanoneen minulle: ” Aion valloittaa maailman! “. Uskoin häntä.  Itse asiassa uskon edelleen.  Elämä on vain pakottanut hänet miettimään asioita uudelleen eri näkökulmasta. Jatka tämän blogin lukemista, koska hänestä kuullaan vielä!

Kati on harvinainen yksilö. Henkisesti vahvempi ja päättäväisempi kuin yksikään tapaamani henkilö. Olen asunut seitsemässä eri maassa ja ollut 65’ssa, joten olen tavannut aika suuren määrän ihmisiä. Hänellä on mahtava huumorintaju ja hän on terävä kuin partaveitsi. Mikään ei ohita hänen silmiä tai korvia. Rakkaudella sanottuna hän on hieman kontrollifriikki etenkin keittiössä(minähän sanoin, että hän on hyvä kokki) ja sanelee, miten kaikki tehdään. Hänen kädet eivät fyysisesti ehkä ole koskettanut ruokaa, mutta hän on mikrojohtanut kaiken niin tarkasti, että ei ole epäilystäkään, kuka loi sen.

Kati kertoi minulle kerran, että eläminen ilman puhetta on todella vaikeata.  ”On kuin olisi jätetty avaruuteen. Harmaa pöly jaloissani, hiljaisuus ympäröi minua, kylmyys syleilee minua. Olen loukussa sysimustan taivaan alla. Olen aivan yksin. Kuussa.”

Kati ei halua sääliä! Hän haluaa elää! Hän haluaa jakaa tarinansa! Hän haluaa auttaa toisia! Kati on käynyt läpi niin paljon viimeisen 18 vuoden aikana, että se on vaikea pukea sanoiksi, mutta hän tekee sen! Hän on nyt valmis kertomaan tunteistaan ​​tarkemmin. Avaa maailman silmät hänen kokemuksille. Hän on oppinut Vahvuuden, Määrätietoisuuden, Myötätunnon, Epätoivon ja Rakkauden merkityksen.  Kati on muuntanut esteensä eduikseen niin monella tavalla. Katilla on unelmia, joiden eteen hän on valmis tekemään urakalla töitä. Haluankin auttaa häntä kaikin mahdollisin tavoin, miten vain pystyn. Hän on aloittanut tämän blogin, missä minulla on kunnia olla osana.

Pyydän, että jaat Katin blogin aivan kaikkien kanssa, ketä tunnet. Kun kopioit linkin ja laitat sen Facebookkiin, Twiittaat ja tai lähetät sen sähköpostilla kaikille osoitekirjassasi, siihen menee kaksi sekuntia. Siihen kuluu vähemmän aikaa kuin siihen, kun suljit silmäsi ja kuvittelit itsesi Locked In.

Stepanie Paul, ystävä Uudesta Seelannista

 

Kommentit (11)

 1. Marjatta Lepistö 01.11.2013 12:26

  Thanks to you Stephanie!! your second mom

 2. tiina salonen 01.11.2013 20:11

  So beautiful words that they make me cry. I am so happy to have Kati as my friend!:-)

 3. Simon Chan 02.11.2013 04:43

  Even from a distance, I’m proud and grateful to know Kati

 4. Kat Hawkins 05.11.2013 03:50

  Hello,

  I responded to this once while at the airport in SanDiego, Ca of USA! I am a little upset because I wrote something from the heart & I can’t repeat the same . I see it didn’t appear here for some reason. I have problems on my end with the captcha sometimes. Ugh…..

  Well, this is very well written Stephanie and what a great friend you are to Kati. I wish I knew her when she was younger but feel very blessed to know her now. Her and her story give me strength when I am being weak and feeling down. I have also tried to do these types of excersizes on my own so I could TRY to imagine what it’s like to be locked in but could never quite give it 100 percent knowing I would have no control. I have to have some control but wonder if life would be easier without wanting to take control of situations. Kati is my Hero along with my handicapped (CP) oldest brother who is a lawyer for the state and is getting ready to retire soon . He never let anything get in his way ! Also my son who encountered such a painful couple of years with a Disease that almost took his life. 🙁 In all their weaknesses I gain strength through their untouchable courage and perseverance! Kati’s strength is that of a Lion, her courage is incredible now and her will to live the best life possible is something she will achieve through the greatness of her mind and spirit!
  Love to all who share this great lady! 🙂

 5. Max Robust Extreme reviews 27.11.2013 19:01

  May I simply say what a comfort to uncover someone that genuinely understands
  what they’re talking about on the internet.
  You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.
  More and more people need to look at this and understand this side of story.
  I was surprised that you’re not more popular since you definetely posses the gift.

  More and more ρeople need to look аt this and understand this side of the ѕtοry.
  I waѕ surpriseԁ that you’re nоt more pορulaг sincе you ԁefinitely poѕseѕs the gift.

 6. Kati 27.11.2013 20:13

  Thank you for the nice comment. Comments like yours really makes me feel like I am on the right path and that I can to help a bit those who are in need of some inspiration while giving the world a better view about the whole subject. We started this project about 2 months ago. We do everything ourselves from home even the promoting and so on. It is still very much a work in progress. But I know that with a little bit of help the word will be spread and the news will reach the right ears (eyes).
  Thank you again for your nice words. Regards, Kati

 7. Order Muscle Rev X 03.12.2013 12:59

  Everything is very open with a very clear clarification of the issues.
  It was really informative. Your site is useful. Thanks for sharing!

 8. derma rose swissrose 19.12.2013 07:44

  Asking questions are genuinely niсe thing if you are not understanding ѕomething
  cоmpletely, but this piece of writing presents pleasant understаnding yet.

 9. Xtreme Testosterone Reviews 20.12.2013 11:12

  You are so awesome! I do not believe I’ve truly read through a single thing like that before.
  So good to discover somebody with some original thoughts
  on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This site is one thing that is required on the
  web, someone with a little originality!

 10. kirjoitus 25.12.2013 20:33

  Pretty greаt post. I just stumbled upon your blog anԁ wanted
  to say that I have really enjoyеd surfing
  around your weblog posts. After all I’ll be subscribing
  in your гsѕ feed and I hope you write once more sоon!

 11. Katja 05.01.2014 23:56

  Angels. All of You. Blessed With love. I am shaking when reading these blogs.

  Sincerelly
  Katja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Galleria:

Katso kaikki

 •  

  IMG_8020 (1) dsc01283 Reppari Kati Lepistön päivästä, Hyvä Terveys. Kuva: Lauri Rotko kvuvy